HE Kokin Brod
Istorijat

 

Na platou Dumbelskog brda izgrađen je slobodan betonski preliv sastavljen od 4 čuna, visine 64m i preko preliva betonski most za povezivanje dva dela brane. Drugi deo konstrukcije brane je od zemlje u koju je ugrađeno oko 2.650.000m3 zemlje i kamena. Ta ogromna masa zaustavila je Uvac i stvorila jezero dugo oko 26km.

Na ovom gradilištu radilo je oko 1500 ljudi i sve je bilo mehanizovano, ali i uprkos tome, tokom izgradnje svoje živote izgubilo je 15 radnika.
Kroz telo brane probija se dovodni tunel, prečnika 3,9m, za pribransku HE Kokin Brod. Dug je 267m i služi za dovod vode iz akumulacionog jezera u centralu na desnoj obali Uvca.

Akumulacija Kokin Brod, proteže se duž reke Uvac i zapremine je 250 miliona m3.

Mašinska zgrada smeštena je na desnoj obali Uvca, nizvodno od brane Kokin Brod. U njoj su smeštene dve turbine, sa vertikalnim osovinama direktno spojenim sa generatorom. Komandna prostorija elektrane nalazi se uz mašinsku salu. Razvodno postrojenje od 110 kilovolti nalazi se neposredno uz mašinsku zgradu.

Od 1961.god selo Kokin Brod više ne postoji. Punjenjem akumulacije nastalo je novo, najmlađe, Zlatarsko jezero na čijim obalama su sada nove kuće, prodavnice i restorani. Posle punjenja jezera, pet sela novovaroške opštine potpuno su odsečena od centra svoje Opštine, jer je viseći most u Puljcima ostao 20m pod vodom. Preduzeće Limske hidroelektrane izgradila su dva nova viseća mosta, u Puljcima i Pavlovića brodu, kao i prilazni put.

Marta 1962.god puštena je u rad HE Kokin Brod. Dva agregata od 11,25 megavata proizvode godišnje 45 miliona kilovat časova električne energije. Puštanjem u rad i druge elektrane na Uvcu, završeni su svi glavni radovi na objektima Hidrosistema Kokin Brod – Bistrica.